Back to Question Center
0

A csonkfájlok sorsa a wikiben - A Semalt válasz

1 answers:

A Wikipédia a legjelentősebb tárház, amely a világ minden tájáról érkező felhasználók számára ingyenes hozzáférést biztosít mindenféle minőségi információhoz. A wiki a tudományos témák széles skáláját és a politikai ideológiákat öleli fel. A wiki szerkesztõi és önkéntesei a közelmúltban komoly gondot fordítottak a Wikipédia honlapján található három soros cikk törlésére - tv buy online in india.

Julia Vashneva, a Ügyfél sikertelensége azt állítja, hogy a "Hemovanadin" vérfehérjéről szóló cikk a vita tárgyát képezte, miután néhány szerkesztő indítványt indított a cikk Wikipédia eltávolítására. Andrea James szerint azonban a cikket a weboldalon helyreállították. A "Hemovanadin" egy jól megalapozott tudományos cikk, amely rendkívül fontos a tudósok és a diákok számára.

Andrea James azt a következtetést vonta le, hogy a "Hemovanadin" cikk a wiki extrém verziójával áll szemben, amelyet "deléciónak" neveznek. A Wikipédiából származó értékes információk kiküszöbölése jelentős veszélyt jelent az oktatási szektor számára, amely a Wiki-t használja a referencia forrásaiként. Több mint 14 éve a Wikipedia jó forrásból származó információkat szolgáltatott az ügyfeleknek, akik naponta meglátogatják a webhelyet a tudás megszerzéséhez.

A Wikipédia működésének megértése

A deletionizmus egy bonyolult ideológia, amelyet csak a wiki működési kereteinek követésével és követésével lehet megérteni. A Wikipédiát egy önkéntesekből és szerkesztőkből álló közösség vezeti, akik a Wikipédia használatát szabályozó irányelveket és iránymutatásokat határoztak meg. A szerkesztők létrehozzák és szerkesztik a Wiki-on elérhető tudományos cikkeket.

A Wikipédia feltöltéséhez az ideológiának meg kell felelnie a kitűzött normáknak és szabályoknak, azonban a kritériumok a témától függően változnak, például a tudósok körében. Más ágazatokban a cikkek szerkesztése és törlése a szerkesztők észlelésétől függően változik, ami a "Hemovanadin" cikk esetében történt.

A Wikipédia alapja az, hogy az önkéntesek megértsék politikáikat és iránymutatásait. Azonban a különböző önkéntesek eltérő módon értelmezik a szakpolitikákat, egy olyan esetben, amely a deléciózást eredményezi. A szerkesztők elkötelezettek és elkötelezett munkatársai dolgoznak a webhely jólétében. Az emberek azonban hibákat követtek el, így a Wikipédiák is.

A hemovadin egy olyan cikk, amely csak a Wikipédiában szerepel, később kifejlesztésre és szerkesztésre. A figyelemfelhívó szabványokat azonban úgy kell beállítani, hogy korlátozzák azokat a tudományos elemeket, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak. Az összetett anyagok törlése sokkal kényelmesebb, mint az új cikkek létrehozása. Az új szerkesztők által létrehozott csonk-cikkek törlése kissé frusztráló lehet, különösen akkor, ha a deléciózmus megtörténik, és a szerkesztők nem kapnak magyarázatot arról, hogy miért távolítottak el cikkeket a wikiktól.

Számos csonka cikk függ a mikro-hozzájárulásoktól. Ha túl sok szerkesztést végez egy adott szakaszhoz, a szöveg eredeti szövegkörnyezetét módosítja. Jelenleg a szerkesztők hozzájárulást tettek, szem előtt tartva, hogy csak azért, mert egy cikknek van hiteles forrása, nem felel meg automatikusan a felismerhetőségi előírásoknak. Íme néhány tipp arról, hogy a törölni kívánt cikkek hogyan szerkeszthetők a törlés elkerülése érdekében.

  • Tömszelence cikkek válogatása téma szerint
  • Táguló cikkek javítása és jelölése
  • Különböző színek bemutatása kötegek megjelöléséhez, amelyek csonktermékekhez vezetnek

Elméletileg a hasznos cikkek hasznos információkkal való ellátása jóval jobb, mint a teljes cikk törlése a Wiki-ból. A cikk stílusa szintén fontos. Az olyan címkéket, amelyek nem felelnek meg az enciklopédikus cikkek stílusának, a törlés veszélye áll fenn.

November 29, 2017