Back to Question Center
0

Biased Wiki: Tény vagy Fiction? - Semalt megosztja véleményét a kérdésről

1 answers:

Julia Vashneva, a Semalt Ügyfél sikertöke vezetője elmondta, hogy a Harvard School of Business kutatói és tudósai a közelmúltban esettanulmányt készítettek a Wiki és az Encyclopedia Brittanica adatbázisok összehasonlítására. A kutatók több mint 4000 angol nyelvű cikket értékeltek, amelyek olyan ellentmondásos témákra összpontosultak, mint az Egyesült Államok politikája.

Feng Zhu és társszerzője, Shane Greenstein több mint 4000 cikket kategorizáltak "vörös" vagy "kék" kategóriában, hogy 2012-ben lezárják a politikai fellépést. Egy interjúban Shane háláját fejezte ki a Wikipedia, annak ellenére, hogy a demokraták és a republikánusok közötti politikai különbségek

Mind Shane Greenstein, mind Feng Zhu azonosította az egyes pártok által leginkább használt lényeges kifejezéseket, hogy a politikai tudomány következtetéseit vonja le - google contacto chile. A wiki a leglátogatottabb weboldal a bolygón, így a kutatók és a tudósok kulcsfontosságú kifejezéseket azonosítottak, amelyek mind a republikánusok, mind a demokraták számára idioszinkratikusak.

A republikánusok valószínűleg olyan kulcsfontosságú kifejezéseket használnak, mint a "bevándorlás" és a "gazdasági jólét". Másrészt a demokraták valószínűleg "polgári jogokat" és "háborús állapotot" használnak. A kezdeti szakaszokban a tömeges cikkek és szkriptek elfoglalták a liberális nézetek oldalát, és így a Briteshez képest egyfajta elfogultság mutatkozott.

Felmerült a kérdés, hogy a kék tendenciákkal rendelkező szerkesztők és önkéntesek kék cikkeket látogatnak-e meg és fordítva. Júlia Barbara elmondta a Kvartznak, hogy kiegyensúlyozott és együttműködési perspektívák bizonyultak. Az eredményeket az IP-címek támogatták a webhelyen. A Wikipedia semlegesítő tényezőt az eredmények nem mozgattak.

Barbara arra is rámutatott, hogy a Wikipédia a szerkesztők és a potenciális felhasználók körében észlelt torzítások felderítésén dolgozik, és teljesen megszünteti az elfogultságot. A közelmúltban a Wiki olyan szabályokat és iránymutatásokat adott át, amelyekkel irányítja a felhasználókat arról, hogy hogyan módosítják és megjegyzést fűznek egy adott témához. Greenstein szerint a cikkek szerkesztése és módosítása megbízható és alapul szolgáló forrásokat igényel. A Wikipédia közösség nem engedélyezi az önkéntesek és a szerzők számára, hogy változtassanak a tudományos véleményeken levő tudományos cikkeken.

Az online beszélgetést folytató különböző politikai ideológiákkal foglalkozó közreműködők és szerkesztők olyan esettanulmányt jelentenek, amely a Wiki sikeréhez vezetett abban, hogy az ügyfelek szabadon ismerkedhessenek világszerte. A politológusoknak és a látogatóknak, akik azt gondolják, hogy a Wikipédia elfogult online piac, a közelmúltban a Harvard School of Business szerzői által végzett esettanulmány másként bizonyult. Az esettanulmány szerint a Wikipédia az egyik legkiválóbb online üzlet, amely semlegesítő tényezőként működik az eltérő ideológiákkal foglalkozó ügyfelek számára ellentmondásos témákban.

November 29, 2017